Kurs Nowe Życie

Prosty przepis na duchową rewolucję

Nowe życie… ile razy to słyszałeś(aś)… zacznij od nowa, zmień wygląd, zrób kasę, zmień siebie, zmień wszystko…. Na tym kursie NOWE ŻYCIE daje sam Bóg – Twój Stworzyciel. Ten, który zna Ciebie od początku. Czy ten, który pisał Twoją instrukcję obsługi może się mylić?

Kurs Nowe Życie to weekend spotkania z realnie działającym Bogiem, spojrzenia razem z Nim na Twoje życie i zyskania nowych perspektyw i możliwości. Czy je potem wybierzesz i podejmiesz, zależy tylko od Ciebie. Twój Stwórca czeka na Ciebie nieustannie.

Ten kurs jest częścią programu międzynarodowej sieci Szkół Nowej Ewangelizacji, które powstały jako jedna z odpowiedzi na wezwanie Jana Pawła II. Zawiera odmienny w formie, żywy i prosty przekaz Dobrej Nowiny skierowany do współczesnego człowieka. Adresowany jest zarówno do osób, które chcą doświadczyć miłości Boga, jak i do tych, które nie wierzą, że jest to w ogóle możliwe. Mogą w nim uczestniczyć zarówno ci, którzy widzą bezsens, zniewolenie i grzech w swoim życiu, jak i ci, którzy tego nie dostrzegają.

Kurs jest prowadzony w większości przez osoby świeckie, podobne do Ciebie, zarówno przez młodych, jak i małżonków oraz osoby dojrzałe. Nie znajdziesz na nim nudnych kazań, czy katechez wygłaszanych w oderwaniu od rzeczywistości. Wszystkie osoby z ekipy najpierw taki kurs przeżyły same i wszystko co na kursie mówią bazuje na tym, co same przeżyły. Tak więc pod pewnym względem cały Kurs jest wielkim świadectwem zwykłych osób, które doświadczyły miłości Boga.

Celem weekendu jest pomoc Tobie w odnalezieniu żywego i zainteresowanego Tobą Boga.  Doświadczenie Jego miłości jest najcenniejsze w życiu każdego człowieka, daje ożywienie i umocnienie serca. Doświadczając tego, że jesteś kochany/kochana przez Stwórcę i że On jest Ojcem pełnym dobroci zdobędziesz nowe siły do życia i dzielenia się miłością z innymi.

Kurs jest skierowany do wszystkich, którzy ukończyli 18 lat.

Kurs Emaus

Jest to drugi kurs z formacji podstawowej SESA.
Warunkiem uczestnictwa w kursie Emaus jest wcześniejsze przeżycie kursu Nowe Życie.

Jeśli odkryłeś Biblię i pragniesz ją nie tylko czytać, ale i rozumieć, przyłącz się do uczniów podążających z Jerozolimy do Emaus. To do nich dołącza się Nieznajomy, który w drodze wyjaśnia im Pisma. Nalegają, by pozostał z nimi. Poznanie Pisma doprowadza ich do poznania Jezusa. On sam zaprasza Ciebie do tego samego! Pragnie, by i Twoje serce pałało miłością do Słowa Bożego, byś poznając Je i Nim się karmiąc nawiązywał głębszą relację z Jezusem – Słowem.

Kurs Jan

Formacja uczniów

Jan – umiłowany uczeń Jezusa, który zasiadał u stóp Mistrza i wsłuchiwał się w Jego głos, znał nawet rytm bicia serca swojego Mistrza. Jan miał świadomość, że uczniostwo wymaga ofiary, konkretnej postawy, odpowiednich relacji z otoczeniem, ciągłej formacji… tak, by z ucznia stać się apostołem i coraz bardziej upodabniać się do Mistrza, być tak jak On. Kurs ten ukazuje cechy i mentalność prawdziwego ucznia Jezusa, którego serce On sam kształtuje w Eucharystii. Kurs Jan to kurs duchowości.